satelliet ontvangerHet grote voordeel van zenders zoals TV Vlaanderen is dat er een erg groot aantal zenders aangeboden worden tegen een relatief kleine maandelijkse kost. Om echter tenvolle te genieten van dat voordeel is het uiteraard belangrijk om je satellietschotel goed in te stellen. De meeste leveranciers van satelliet- of digitale zenders bieden ook een (meestal gratis) installatie aan, maar je kunt ook opteren om dit zelf te doen. Als dat het geval is hou je best rekening met de volgende items.

Een vrij zicht naar de satelliet

Om de satellietbroadcast goed te kunnen ontvangen dient de schotel een vrij zicht te hebben naar waar de satelliet zich bevindt. De satelliet van TV Vlaanderen is dit het zuiden, of ‘waar de zon staat om ongeveer 13u’. Het is mogelijk om de zenders te ontvangen als er het zicht niet 100% vrij is, maar dat zal gepaard gaan met een sterk kwaliteitsverlies, wat dus niet aan te raden is.

Het plaatsen van de schotel

Voor het plaatsen van de schotel zelf heb je een zekere handigheid nodig. Vele mensen onderschatten het feit dat dit (in vele gevallen) gepaard gaat met het boren van gaten in je muur om de houder te bevestigen. Dit wil zeggen dat een standaard bekendheid met een boormachine wel een meerwaarde biedt.

Beperkingen opgelegd door leveranciers

Verschillende leveranciers van satelliet zenders leggen bepaalde beperkingen op om misbruik tegen te gaan. Zo laat de TV Vlaanderen smartcard maar toe dat er vier zenders tegelijkertijd gedecodeerd worden. Dus kan je ook maar satelliet zenders bekijken op 2 verschillende tv’s als je tegelijkertijd nog eens twee programma’s opneemt.

Alle schotels of abonnementen met satellietzenders dienen vergezeld te zijn van een degelijke installatiehandleiding. Het is dan ook belangrijk om die voldoende geconcentreerd door te lezen.