Er gaan de nodige verhalen rond over waterontharders. De ene producent van waterontharders meldt dat de kalkdeeltjes zich minder snel afzetten, zodat je minder last hebt van kalkaanslag. De andere producent meldt dat de kalk wordt omgezet in nieuwe bestanddelen. Wat is de harde waarheid?

Ikzelf gebruik al 5 jaar een waterontharder met magneten, en gevoelsmatig lijkt het water een stuk zachter te zijn. Ik kan dit helaas niet met harde gegevens bewijzen. Ik ben dus aanhanger van de “kalkdeeltjes-zetten-zich-minder-snel-af-theorie”.  Toch wordt er op het internet bij hoog en laag beweerd dat waterontharders met magneten je reinste kolder zijn.

Een andere theorie voor het ontharden van water meldt namelijk dat je de de hardheid van water alleen kan verlagen, wanneer je de kalk er uit haalt. Klinkt logisch. In  dit geval worden de kalk en magnesiumzouten uitgewisseld voor natriumzouten. Deze theorie over waterontharders noemen ze ook wel het verwisselen van ionen.

Aqua Europa, de Europese Federatie van Waterbehandelingsbedrijven, meldt: de apparaten met magneten werken slechts bij “een zeer beperkt debiet”. Oftewel je moet het water heeeeel langzaam uit je kraan laten stromen. Conclusie: de magneten werken, voor diegenen die veel geduld hebben. Ondertussen zijn er veel gebruikers van waterontharders met magneten die dolgelukkig zijn, waaronder ik. Jezelf af en toe voor de gek houden heeft ook wel wat.