Chauffeurs blijven te snel rijden. Bij een enquete met 800 jongeren, bleek dat twee op drie jongeren het best “ok” vindt om 140 km/u te rijden als het niet te druk is op de snelweg. Daarenboven vindt 20% van de ondervraagden het ook aanvaardbaar 70 km/u te rijden in de bebouwde kom.

Te snel rijden blijkt onder de jongeren sociaal aanvaard te zijn. Het BIVV startte onlangs een Go For Zero campagne tegen te snel rijden op voor deze jongeren: Speed dating – Te snel rijden is een afknapper.

Met deze campagne wil het BIVV nogmaals onderstrepen dat snelheid één van de grootste factoren is in dodelijke ongevallen en te zwaar onderschat wordt. Vooral jonge mannelijke bestuurders lappen de snelheidslimiet aan hun laars.

Samen met Flair heeft het BIVV daarom een … speeddate georganiseerd. De dames die zich hiervoor hadden opgegeven, maakten een wagenritje met de man van hun keuze, in werkelijkheid een acteur. De reacties van deze dames werden geobserveerd terwijl hun date (berekende) risico’s nam achter het stuur. Achteraf lieten vele dames het niet na om het rijgedrag van hun date sterk af te keuren.

De citaten die je terugvindt op de affiches langs de autosnelwegen zijn dan ook echte reacties van de speeddate-kandidates: “Te snel rijden is een afknapper”, “Hardrijders zijn volwassen kleuters” en “Door te snel te rijden bewijs je niks”. Sommige mannen denken inderdaad dat snel rijden hen aantrekkelijk maakt, terwijl het merendeel van de kandidates een heel andere mening was toegedaan.

Tijdens de speeddate werd een filmpje opgenomen die een idee geeft van de teleurgestelde reacties van de kandidates bij het ontdekken dat hun potentiële vriend een snelheidsfreak blijkt te zijn.

Bron: Go For Zero