Wat is GPS tracking?
GPS tracking of track & trace, wil zeggen dat er een apparaatje, de tracking unit, wordt geïnstalleerd in een voertuig. Dit apparaatje stuurt op regelmatige intervallen informatie door naar een centrale service. Doorgestuurde gegevens zijn onder andere de locatie van het voertuig, de snelheid, kilometerstand, afgelegde route, enzovoort. Bij het GPS tracking systeem hoort ook software, waardoor al deze gegevens op een overzichtelijke manier op het scherm worden weergegeven.

Voor wie is zo’n systeem nuttig?
Veel bedrijven maken gebruik van een track & trace systeem, vooral in de transport- en logistieke sector. Want de voordelen liggen natuurlijk voor de hand. Vracht- en bestelwagens kunnen ten allen tijde gelokaliseerd worden. Zo kan men achterhalen of de levering bijna op de bestemming is, of het voertuig misschien in de file staat, of de wettelijk gereglementeerde rijtijden gerespecteerd worden, enzovoort. Je weet precies hoeveel uren en kilometers het voertuig gedaan heeft, waardoor er geen discussie meer is over werkuren. Handig bij alle bedrijven die een verschillend loon uitkeren voor rij- en werkuren. Ook bij installatie- en servicebedrijven is deze informatie nuttig.

Een track en trace systeem is eigenlijk een automatische, mobiele prikklok. Maar wel volledig betrouwbaar, op maat van het bedrijf en met véél meer informatie. Benieuwd wanneer dit in alle bedrijven wordt doorgevoerd! Al kunnen we ons voorstellen dat niet iedereen hier even gelukkig mee zal zijn…