warmtepomp en ecologieMet de opwarming van de aarde zitten we allemaal een beetje in onze maag. Is het nu echt zo erg als gevreesd? Moeten we ons aan doemscenario’s en klimaatrampen voorzien? Wij willen alvast het risico niet lopen, en hebben alvast enkele tips op een rijtje gezet voor een lagere ecologische voetafdruk!

-Laat Koning Auto op stal. Woon en werk je in dezelfde stad? Ga dan met de fiets naar het werk. Voor verdere afstanden gebruik je het openbaar vervoer. Voor beide transportmiddelen komt je werkgever meestal tussen in de kosten! Check in Gent bv. Max Mobiel voor pendelfietsen.

-Installeer warmtepompen voor een duurzame verwarming van uw huis. Warmtepompen zetten op een zeer efficiënte manier de energie in de lucht om naar warmte. Je kan dezelfde pomp ook inzetten als airconditioning, dan werkt het systeem gewoon omgekeerd. Warmtepompen zijn extra interessant omdat je een fiscaal voordeel geniet van 40% en een substantiële premie krijgt van uw energieleverancier.

-Reis ecologisch. Als het even kan, ga je niet met het vliegtuig op reis. Doe je dat toch, dan kan je een groen zitje kopen, waarbij je extra betaalt om de CO²-uitstoot van de vlucht te compenseren. Een goed initiatief, al lost dat het structurele probleem natuurlijk niet op.

-Koop voor zover mogelijk lokale producten in de supermarkt. Niet altijd zo makkelijk want ook wij willen graag exotische gerechtjes klaarmaken met Thaise groenten en kangoeroevlees, en dat mag!  Je hoeft niet alles te schrappen, maar af en toe een beetje minder helpt ook!