Mijn ecocheques liggen al een tijdje in mijn lade te blinken. Ik koop er graag iets blijvends mee. Waarschijnlijk zal ik mijn keuken voor een stukje vernieuwen. Het is pas wanneer je van plan bent om je keuken te vernieuwen dat je begint te beseffen hoe veel soorten kookplaten er zijn. Wat bestaat er allemaal?

  • vitrokeramische kookplaten
  • inductiekookplaten
  • elektrische kookplaten
  • kookplaten op gas
  • combinaties van deze soorten

Elk heeft zijn voor- en nadelen. Tot nu toe heb ik altijd op gas gekookt. Het voordeel daarbij is dat dat je snel een hoge temperatuur hebt. Een nadeel, vind ik, is dat het niet altijd gemakkelijk is om de kookplaat te poetsen. Een vlakke kookplaat is dan veel gemakkelijker. Een inductiekookplaat is ook veel veiliger: die zorgt enkel voor warmte als er een geschikte pot op staat. Het is soms wat moeilijk om te zien welke kookzone nu juist gebruikt wordt.

Ik vermoed dat kookplaten standaardafmetingen gebruiken, zodat ik mij daar bij het vervangen van een bestaande kookplaat niet veel zorgen over moet maken.

Mocht ik mij een kookplaat aanschaffen, dan zal ik me door deze criteria laten leiden – in volgorde van belang:

  • gebruiksgemak
  • prijs
  • garantie
  • veiligheid
  • design
  • merk

Is er nog iets waaraan ik moet denken?