Omdat er in deze periode van het jaar veel (toekomstige) studenten op zoek gaan naar een studentenkamer of appartement deden we een onderzoek naar de belangrijkste selectiecriteria van jonge studenten die op zoek zijn naar kamers of appartementen in Brussel. Daaruit blijkt dat ze niet alleen letten op de huurprijs en de grootte van de kamer, maar ook op de locatie en het aantal en type medehuurders.

Huurprijs en grootte

Studenten vinden met stip de huurprijs (31 procent) en grootte (20 procent) van een studentenkamer of appartement de belangrijkste selectiecriteria. Daarbij houden ze voornamelijk de verhouding van de huurprijs ten opzichte van de oppervlakte van de kamer in het oog.

Sfeer is belangrijk

Hoewel de huurprijs en grootte van de kamer de belangrijkste selectiecriteria zijn, letten deze toekomstige studenten niet alleen op deze “harde informatie”. Ze willen namelijk ook meer weten over het aantal en soort huisgenoten (16 procent). Ze willen graag weten hoe de sfeer binnen het studentenhuis is, en welke activiteiten er ondernomen worden. In het tweetalige Brussel is ook de taal van de medebewoners belangrijk.

Liever een appartement

Als de prijs het zou toelaten, zouden een aantal studenten voor de luxe en het comfort van een appartement in Brussel kiezen. Comfort is belangrijk, maar het bedrag dat er tegenover staat is vaak niet te betalen voor de studenten. Een studentenjob om louter dit te financieren, zien velen niet zitten. Ook ouders sponsoren maar beperkt.

Zoveel mogelijk informatie

Kotbazen doen er dus goed aan om zoveel mogelijk informatie te delen over alles wat met de studentenkamer te maken heeft. Ook de locatie van het studentenkot is belangrijk voor 17 procent van de ondervraagden. Verder blijkt uit het onderzoek dat studenten veel minder waarde hechten aan de staat en hygi├źne van de kamer (3 procent), de mogelijkheid om huurtoeslag aan te vragen (4 procent) en de connectie met de verhuurder (3 procent).