Een hogedrukreiniger is meer dan een handige tool in de carwash. Er schuilt een hele wereld van high-tech apparatuur achter. Zo weet niet iedereen dat je naast de klassieke koudwater hogedrukreinigers ook reinigers hebt die warm water gebruiken. Door de hoge druk kan een temperatuur tot 150°C worden bereikt.
Daarnaast bestaan er tal van verschillende modellen, gaande van makkelijk hanteerbare reinigers op wieltjes voor particulieren, tot echte hogedrukmastodonten voor professioneel gebruik. Deze machines kunnen functioneren tot een druk van 600 bar, en bestaan bijvoorbeeld ook in trailervorm. Iets minder geschikt dus om je fiets mee te kuisen.

Particulieren gebruiken een hogedrukreiniger als handige poetsmachine voor hun auto, fiets of ander vervoersmiddel. Doordat het (al dan niet) warme water onder druk wordt gezet, is het erg gemakkelijk om bepaalde plaatsen zeer gericht te reinigen. Ook met aangekoekt vuil weet een hogedrukreiniger raad. Ze worden daarom vaak aangekocht door o.a. boerderijen, scholen, fabrieken, en jawel…carwashbedrijven!