Het is weer de tijd van het jaar: vakantie! En iedereen heeft wilde plannen voor verre reizen, maar sommigen moeten rekening houden met hun financiële beperkingen. Wat niet binnenkomt, kan je ook niet uitgeven. “Zaaien naar de zak”, zou mijn grootmoeder zeggen.

Voor je het weet, ontvang je een aanmaning van een incassobureau omwille van een onbetaalde factuur. De kosten die je daarvoor betaalt, zijn niet mals. Begrijpelijk ook wel, want je hebt de betalingstermijn van een factuur overschreden. Een onderneming rekent erop dat dit geld binnenkomt en plant in functie van die inkomstenstroom investeringen of nieuwe aanwervingen. Bedenk ook dat heel wat facturen pas verstuurd worden nadat iets uitgevoerd werd. Daar krijg je nog 30 dagen betalingstermijn bovenop. Al die tijd geeft de onderneming dus eigenlijk gratis krediet. En die mag je niet overschrijden. Een voorstel tot minnelijke invordering krijg je normaal gezien ook pas als je leverancier al eens een of meerdere herinneringen verstuurd heeft.

Ah, laat die donkere gedachten je vakantieplezier niet vergallen! Als je het goed aangepakt hebt, heb je iedere maand wat geld opzij gezet voor je vakantie.