Binnenkort komen ze er weer aan, de ontelbare nieuwjaarsrecepties. Familie, bedrijven, verenigingen, iedereen wil op nieuwjaar mensen samenbrengen voor een gezellige receptie. De gekende taferelen van het in het begin stijlvolle en ietwat stijve feest waar iedereen met zijn beste feestkledij tevoorschijn komt, dat na een bepaalde hoeveelheid alcohol al snel omslaat in een vrolijk drinkgelag. Met een rode neus en een glas cava in de hand, praat je tegen mensen met wie je nooit verwacht had een woord te wisselen.

Receptie

Receptie

Belangrijk op een nieuwjaarsreceptie zijn voor mij toch de lekkere hapjes die de klassieker van de laatste jaren (cava) vergezellen. Gaan we voor de traditionele ietwat te zachte toastjes met krabsla en de typische kommetjes chips, of worden we verrast door een heel arsenaal hapjes met zuiderse toetsen? Onnodig te zeggen dat de tweede soort receptie mijn voorkeur draagt. Heel wat mensen lijken ervan overtuigd dat wanneer de cava rijkelijk vloeit, de rest bijzaak is. Ik weiger echter hiermee akkoord te gaan en zal op mijn eigen nieuwjaarsbijeenkomst steeds proberen om via lekkere tapas de zon binnen te brengen in de donkere en koude winteravonden.