Op een totaal willekeurige manier dachten we om eens iets nieuws te proberen: De Fun Fact Friday! De bedoeling hiervan: Aandacht besteden aan kleine weetjes waarvan er slechts weinigen op de hoogte van zijn, met enkel en alleen de intentie om de kennis van de lezers van deze blog te verbreden. Dit met, toegegeven, niet altijd relevante weetjes, maar goed – kennis is kennis! Het onderwerp deze week: Software om meubelen te maken! Lees verder, dappere bezoeker, en drenk uzelve in kennis.

Hoe dacht u dat meubels gemaakt worden?

Wanneer er over nagedacht wordt, is het niet meer dan logisch dat er software voor het ontwerpen van design meubels bestaat. Niet alleen bestaat er momenteel software voor zo ongeveer alles, de notie dat meubel ontwerpers hun werk nog doen met pen, papier en meetlat lijkt wat onzinnig als u er bij stilstaat.

Computer in meubel

Nu zelfs meubels met ingebouwde software om meubels (met ingebouwde software?) te ontwerpen. Scary!

Wat mogelijk wat meer verbazing wekt, is het feit dat dit type software niet enkel voorbehouden lijkt aan de professionele sector. Er bestaat blijkbaar een grote markt voor particulieren die dromen van het ontwerpen van hun eigen meubels.  Verder is dit type software ook erg handig om de indruk die een bepaald type meubel in de woning wekt te bekijken, alvorens die effectief in huis gehaald wordt. Veel van deze programma’s laten namelijk toe om het ontworpen of geïmporteerde meubelstuk in een virtuele omgeving te plaatsen, en die vanuit alle hoeken te bekijken. Handig dus als u een restaurant start en wenst te weten hoe uw modern horeca meubilair bij uw vintage bloemetjes gordijnen past.

Maar waarom?

Om dezelfde reden dat software voor de meeste bezigheden gebruikt wordt: Omdat het productiever werkt. Niet alleen vanwege de karakteristieken inherent aan vele computergebaseerde taken, maar meubeldesign computersoftware gaat blijkbaar ook prat op ondermeer:

  • Het ten toon stellen van uw design kindje – De meeste software types laten toe het ontwerp de exporteren naar .pdf, veelvuldig af te printen en achter te laten in elke brievenbus in de straat – Hoera!
  • Het verspreiden van uw ontwerp via de sociale media – Want het zien van tientallen van uw zelf ontworpen design lampen is juist wat we nog nodig hadden in onze Facebook stream.
Enzoverder, enzovoort: Functionaliteit all over the place, dus.
Samengevat vervult deze software een dubbel nut: Het laat de professional toe om constructiever te werken om zo sneller tot betere ontwerpen te komen, en voorkomt dat ‘hobbyisten’ zich vervelen op een druilerige vrijdagmiddag. Het kan dus, net als de meeste goede uitvindingen in de geschiedenis, gebruikt worden om goed te doen zowel als door mensen met kwade wil.