Een eiken parket: het is de droom van mening huiseigenaar! Nu is dergelijke vloerbedekking niet echt goedkoop, dus weet best waar je aan begint voor op zoek gaat naar mooi eikenhout.

Eiken parketEén van de belangrijkste zaken waar je moet op letten is het feit dat hout leeft. Misschien heb je wel al gehoord van de uitdrukking dat hout ‘werkt’, dit slaat op het feit dat een houten vloer uitzet en inkrimpt naargelang de omgeving. Vooral de luchtvochtigheid speelt hierin een grote rol. In de winter zal de verwarming veel aanstaan en is de lucht dus droger, waardoor het hout gaat krimpen. ’s Zomers krijg je de omgekeerde beweging. Als je dus wil voorkomen dat je mooie eiken parket gaat scheeftrekken, reken je dus best een voldoende brede marge aan de rand van je vloer, die dienst doet als ‘zwelruimte’.  Meestal wordt hier een breedte van ongeveer 1.5 cm voor aangeraden.

Anderzijds is het belangrijk dat de luchtvochtigheid gelijk is aan zowel de onder- als de bovenkant van de houten vloer. Als je bijvoorbeeld een vochtige kelder vlak onder je parket hebt liggen, kan dit voor problemen zorgen. Idem met een pasgebouwd huis, waar  vaak nog vocht in de muren en vloeren zit. Zorg er dus zeker voor dat alle ondergronden goed uitgedroogd zijn eer je je parket gaat leggen, en dat je een goeie vloer isolatie hebt! Sowieso komt er heel wat kijken bij het leggen van een eiken vloer. Hiervoor een  vakman onder de arm nemen is dus zeker geen overbodige luxe.