Bedrijfsvoertuig kopen van particulier of autobedrijf?

De verkoop van bedrijfsvoertuigen zit, na een dipje eerder dit jaar, opnieuw in de lift. In juni steeg de Belgische verkoop van bedrijfsvoertuigen met 6.8 procent. Maar onlangs kwam aan het licht dat de Vlaamse overheid plannen heeft voor een hervorming van de eenmalige belasting bij inschrijving van een wagen. Dat zou betekenen dat een tweedehands dieselwagen zonder roetfilter tot 1000 euro duurder zou kunnen worden. Het is niet zeker dat de extra belasting er komt, maar als je de aankoop van een tweedehands bedrijfsvoertuig plant, kan het zeker geen kwaad al eens te beginnen rondkijken.

tweedehands bedrijfsvoertuig

Verborgen risico’s

Eén van de eerste dingen die je je moet afvragen is of je je bedrijfswagen bij een particulier of bij een bedrijf koopt. Hoewel een particuliere wagen soms goedkoper kan zijn, moet je je hierbij bewust zijn van de mogelijke risico’s. De enige regel die geldt voor wagens van particulieren, is dat de auto zich in de staat moet bevinden zoals omschreven in de advertentie. Maar dit is niet altijd met het blote oog te zien. Dikwijls komen achteraf allerlei gebreken aan het licht, die de verkoper gemakshalve vergeten vermelden is.

Meer rechten bij autobedrijf

Veiliger is dus om je wagen bij een bedrijf aan te kopen. Bedrijven die bedrijfsvoertuigen aanbieden, zijn aan tal van regels gebonden, waardoor je het risico op een miskoop beperkt. Zo’n bedrijf moet bijvoorbeeld kunnen garanderen dat het bedrijfsvoertuig van voldoende goede kwaliteit is, geschikt is voor normaal gebruik, en voldoet aan de omschrijving in de aankondiging. Als een beroepsverkoper je een wagen verkoopt die achteraf niet in orde blijkt te zijn, kan je je geld terugeisen. Je hebt in dit geval dus meer rechten dan wanneer je een auto overkoopt van een particulier.

Tips bij aankoop

Toch kan het geen kwaad je extra in te dekken. Als je het in Keulen hoort donderen bij het horen van termen als ‘cilinderkoppakking’ en ‘nokkenas’, neem dan gerust iemand mee die beter thuis is in de wereld van bedrijfswagens. Wees ook niet bang om te vragen of je een testrit mag maken met het voertuig dat je interesse wegdraagt. Kijk hierbij na of alles naar behoren werkt, en let op voor rare geluiden, het oplichten van waarschuwingslampjes, de nauwkeurigheid van het stuur, enzovoort. Neem de tijd om de wagen zowel aan de buiten- als aan de binnenkant te checken op mankementen. Kies tenslotte voor een bedrijf dat ook onderhoud aan wagens doet en courante wisselstukken in huis heeft. Auto-viger bijvoorbeeld is gespecialiseerd in onderhoud en herstellingen van alle soorten tweedehands bedrijfsvoertuigen en personenwagens.